”Folk på stan” – Konstverksinvigning

Publicerad 12 september, 2019 | Okategoriserade

I samband med byggnationen av Kv. Läkaren under 1990-talets utlystes en tävling om konstnärlig utsmyckning. Det vinnande bidraget var ”Stendansen” av konstnären Björn Therkelsson.
Björns förslag bestod av en skapelse med granitblock från de gamla läkarvillorna monterade på rör i en livlig dans runt en vattenspegel. Konstverket har sedan dess varit en liten oas i parken.

Under 2017 påbörjades planerna om att bygga ut fastigheten. Vid denna tidpunkt hade konstruktionen i ”Stendansen” fått allvarliga rostangrepp och dammen hade tagits ur bruk då den läckte. Platsen där ”Stendansen” låg skulle utnyttjas för att placera det nya huset.

I detta läge tog vi från Hyresbostäder kontakt med Björn Therkelsson igen för att be honom komma med ett förslag om ett nytt konstverk. Hans idé var att skildra ”Folk på stan” som en hyllning till alla de människor som lever och rör sig i stadens centrum. Temat kändes helt rätt och då kändes det också som att placeringen skulle vara där folk rör sig som mest i staden. Vi valde då att placera konstverket i korsningen Trädgårdsgatan – Dotorpsgatan.

Vi hoppas och tror att detta nya konstverk ska komma till stor glädje för alla förbipasserande människor som i sig själva är förebilden för konstverket.
Konstverket ”Folk på stan” av Björn Therkelsson invigs lördagen den 28 september kl. 11.00, välkomna!